Aktivita Euroscoly
Cieľ: Pomôcť napĺňať ciele predsedníctva Slovenska k problematike ochrany spotrebiteľa.
Žiačka Terézia Vorčáková vybrala túto tému preto, že sa jej už rok venuje. Absolvovala v minulosti niekoľko workshopov a prednášok odborníkov na tému Ochrana spotrebiteľa a bola vedúcou redakčného tímu školských časopisov Marketing a jeho nástrahy, ktorý sa venoval ochrane spotrebiteľa.
Na seminároch sa dozvedela nepríjemnú informáciu o zložke v sladkostiach, ktorá spôsobuje, že sa v krvi nespotrebováva, ale sa rovno ukladá ako tuková zásoba a škodí pečeni. Bola prekvapená, že o tejto skutočnosti drvivá väčšina ľudí nevie. Podnikatelia ju pridávajú do výrobkov, aby ušetrili na nákladoch.
Žiaci III. M triedy urobili prieskum. Niekoľko týždňov zbierali obaly zo sladkostí, ktoré kúpili v obchodoch a na záver vyhodnotili v koľkých výrobkoch sa sirup nachádza.
Európsky parlament (EP) na facebookovom profile EUROSCOLY 04. 11. 2016 zverejnil článok o nevhodnej strave, ktorá urýchľuje ochorenia srdca. EP zaviazal Európsku komisiu, aby v priebehu dvoch rokoch vytvorila legislatívu stanovujúcu hranicu transmastných kyselín v jedlách.
Žiaci navrhujú, aby sa obmedzilo na minimum zastúpenie fruktózovo – glukózového sirupu vo výrobkoch. Zistili, že ani žiaci, ani rodičia nevedia, čo táto zložka spôsobuje na ľudský organizmus. Žiadajú, aby sa Európsky parlament zaoberal touto témou čo najskôr.
Názory žiakov:
„Podľa môjho názoru by mala EÚ prijať tento návrh a prerokovať ho. Je to veľmi nebezpečné a my sami si neuvedomujeme, čo jeme alebo pijeme.“
Eva M.
„Zaujímavý nápad vytvoriť takýto projekt, pretože treba ľudí oboznámiť o tom, ako zle sa stravujú a že im to vlastne škodí. EÚ by to mala prehodnotiť.“
Ivana T.
„Zaujímavá a vážna téma, páči sa mi to, keďže sa to týka nášho zdravia“.
Tatiana B.